Sommeren har rullet rundt på ny og bragt med seg solfylte dager, søte blomsterdufter og mer fritid som kan tilbringes med venner og famile. Dette er, med andre ord, de perfekte forholdene til å komme seg ut av huset og ut i naturen. Er du i humør for å prøve noe nytt kan et herbarium være akkurat det du leter etter!
Et herbarium er en samling med pressede planter og tilhørende data, som blir brukt til å studere floraen og hvordan den fungerer i varierende økosystem på jorda. Likevel er det ikke reservert for forksere og planteentusiaster. Det kan også være en hyggelig sommeraktivitet for hele familien. Ved å bruke tid på å samle inn og presse planter lærer vi å sette mer pris på naturen rundt oss og de små detaljene som vi ofte ellers går glipp av i vår travle hverdag.
Innsamling av blomster og planter
Innsamlingen er kanskje den kjekkeste delen av prossesen fordi du får mulighet til å utforske nærområdet ditt på en helt ny måte. Når vi stopper opp og ser nærmere på ugresset i grøftekanten og undersøker det som vokser nederst langs bakken i skogen, trener vi øyet opp til å legge merke til de uttallige vakre detaljene vi er omgitt av.
Under innsamlingen av blomster og planter er det opp til deg hvor nøye du vil være. Dersom du vil at samlingen skal likne mest mulig på et vitenskapelig herbaruim bør du for eksempel sørge for å få med deg hele planten, fra røttene til planteskuddene. Men hvis målet er å sikre seg noen fine blomsterpress, er det ikke like nøye om du tar med røttene. Disse kan nemlig gjøre pressingen mer utfordrene.
En sentral del av innsamlingsprossessen er ikke bare å plukke med deg ulike arter, men også innsamling av informasjon. Feltguiden hjelper deg med å identifisere plantene og er derfor en essensiel følgesvenn. Mobil eller kamera kan brukes for å dukumentere habitatet hvor plantene vokser. Ønsker du å være mer spesifikk kan du også ta med GPS og notere ned koordinatene for hvor du fant de ulike plantene. Ta gjerne med et forstørrelsesglass for å undersøke plantene på nært hold og linjal for å dokumentere målene. Med et barberblad kan du disserere enkelte av blomstene før de presses, men pass på fingrene om du skal gjøre dette! Det viktigste er at du får identifisert planten med sitt latinske navn og noterer dette i tillegg til dato og habitat.
For å forsikre deg om at de pressede plantene likner mest mulig på sin opprinnelige form bør du ikke vente til du kommer hjem med å starte presseprosessen. Ta med en tung bok med avispapir mellom sidene og plantene, og bruk den som midlertidig presse. Når du presser er det også viktig å følge med på at bladene ikke dekker til blomstene og at silkemyke kronblader ikke krølles sammen. Det er som regel enklest å presse blomster med hodet ned. Det kan også være lurt å merke plantene med navn hvis du har planer om å samle mye på en gang. På den måten finner du lettere frem til hvilken data som tilhører hvilken plante.
I den ferdige objeksamlingen din kan du notere ned familienavn, norsk navn, utbredelse og andre fakta, men dette kan undersøkes på et senere tidspunkt om du skulle ønske det.
Pressing
Det er mange måter å gå frem når vi skal presse blomster og planter. Har du en notatbok med papir av god kvalitet kan den fint brukes. Det er også mulig å bruke en egen herbarium presse, men disse er ofte dyre. Heldigvis går det an å lage sin egen presse:
- Plasser plantene mellom avissider (eller bakepapir) og stable avisene mellom lag med papp.
- På toppen og bunnen av stabelen legges det en plate av kryssfiner eller liknende materiale.
- Bruk koffertstropper til å legge stabelen i spenn. Sørg for at det er nok spenn til å fakitsk presse plantene.
Et nyttig tips er også å skifte ut avissidene et par dager i uka. Dette gjør at blomstene blir glatte og fine, og du får mest mulig ut av arbeidet du har lagt inn i herbariumet ditt. Dette er likevel ikke avgjørende for et bra resultat.
Etter rundt 10 dager skal plantene være ferdig presset, men det varier alt etter hvilken plante det gjelder og om den var plukket på en regndag. Før du avslutter pressetiden bør du derfor dobbeltsjekke at det ikke er mer fuktighet igjen. Da skal plantene føles som papir.
Sette sammen samlingen
Når du skal sette sammen samlingen kan du enten bruke en stor notatbok eller feste de pressede blomstene til individuelle ark som settes inn i en mappe. Det er flere måter å gå frem for å feste de pressede plantene til sidene. For å sørge for at plantene ikke tar skade kan du bruke papirstrimler med lim på kantene for å holde dem på plass uten å lime dem direkte til arket. Dermed kan du lett snitte opp papirstrimlene hvis du vil ta ut en planete eller flytte den. Det er også mulig å gjøre det samme med tapestrimler, men da må du være forberedt på at det er mer sammasynlig at planeten tar skade om du skulle ønske å flytte på den. Mange herbarium bruker likevel PVA lim til å feste plantene direkte til arket. Hvis du skal gjøre dette kan du vurdere å legge til en kapsel/konvolutt med blader og frø som kan tas ut å tittes på i stedet for den pressede planten.
Til slutt legger du til merkelapper med all informasjonen du har samlet, som navn, habitat, dato og koordinat.
Lykke til!

